• lunacyfringe

    Screenshot 2018-01-19 12.44.38.png Hello everyone,

    I am trying to figure out how to create a directional knob, and I've found that it's harder than it sounds.

    Basically, I have 79 tables. The idea is that as I turn the knob to the right, it turns samples on, as I turn to the left, it turns them off.

    As I've continued to ideate about it, I've realized that each number has to be assigned to a number (I am randomizing which tables play). So when I turn the knob to the right and we hit 0, it randomizes and plays sample 55. When I turn to 1, it plays sample 28, 2 is 38, and so on. However, when I turn to the left from 2 to 1, 2 turns off, When I turn from 1 to 0, 1 turns off.

    I've been thinking about this for a while now and have been creating a total mess of "moses" objects and "select" objects. I can't seem to figure this out. Any ideas about this would be incredibly helpful. Thanks everyone!

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    I'm dealing with detecting monophonic signals, in this case a voice. I also want to capture the natural rhythm of human speech, record that information, and therefore have access to variable incoming speed of notes and so on. It needs to be able to detect natural speech patterns as much as possible and be able to replicate it (play it back through a speaker).

    Ideally, this would be set up in a place where there might be background noise, but the patch should be able to distinguish the main melodic content from just background static.

    Thanks for the recommendation regarding the window size! That is good information to know.

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    Hello everybody!

    I wanted to get some advice in regards to using pitch detection using the "sigmund~" object.

    Essentially, I am trying to create a system that:

    1. Detects incoming pitch
    2. Records said pitch information
    3. Plays back its own tune based on received pitch data (variable)

    I'd like to emphasize that I am not talking about audio recording, but specific pitch in the form of midi data.

    I've done some tests by playing samples into the object, and I have to say that it's pretty decent at being able to pick up the main melodies, but it is hard to have it working reliably.

    Any further information or advice on pitch detection or any Pd objects/libraries I should check out would be tremendously appreciated.

    Thanks everyone!

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    Hello everyone,

    I'm having a major issue at the moment. I just simply don't understand how to load in libraries into pd vanilla on my mac. As a pd-extended user, I've never had to think about this, but now it has become problematic.

    I downloaded 'iemlib,' (the library responsible for the 'any' object) from dekken. I have a dedicated folder on my computer for the externals, so I store it in this folder. In pd vanilla, I go to Preferences->Path and enter the path where all the externals are located.

    Now, when I try to load in the 'iemlib' library, it won't let me. I've declared it as 'declare -lib _pd-externals/iemlib' and it still refuses to work. I've tried going into preferences->startup, and typing in 'iemlib,' and it still refuses. I feel like I've tried everything that I could think of and I'm out of options here. I've been banging my head against the wall for the past few hours now.

    Can anybody please run me through this process? Looking at other tutorials on the forum haven't really helped.

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    My operating system is OS X. Yeah I'm using Pd Extended. Haven't switched over to Pd Vanilla, but still have the same issue if I open it in that one too.

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    Tried it. Did not work.

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    Yeah, and the weird thing is that the "sample-#-curve' works just fine. I'm wondering if it's messing up the other one?

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    Hello everyone,

    I am currently experiences issues in Pd relating to the xticks, yticks, xlabel, and ylabel. Essentially, this console window spews out all of this information as soon as I load the patch. I am not sure why it isn't working for the "space-curve" array but it works for the "sample-#-curve" array.

    Console:
    Screenshot 2016-08-30 14.41.45.png

    Actual patch which instructs to change the labels:
    Screenshot 2016-08-30 14.43.44.png

    Outside patch that tells my two arrays to loadbang. The "sample-curve" is the one that doesn't work:
    Screenshot 2016-08-30 14.43.47.png

    My arrays:
    Screenshot 2016-08-30 14.44.15.png

    I still can't figure out what isn't working properly. I've check and double checked everything and so I wonder if this is some kind of a bug. It's important to note though that it looks like it actually works. This is even more confusing. Please let me know if you have any ideas!

    Thank you!

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    @LiamG No worries. Simply put, I'm trying to avoid popping and clicking. In my case, it happens when the loop is randomly told to stop playing without verifying that the playback is complete. So I somehow have to find a way to make sure that looping ends only when the playback ends without knowing when the stop looping message arrives. :)

    I've been banging my head against the wall for a while about this. I may just come back to it tomorrow. I think you have a point though that the select and float objects will probably come in handy.

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    @LiamG The thing is that the tabplay~ is looping indefinitely. If I'm looking at what you wrote correctly, that would stop the playback only after one loop. The looper needs to be ready to stop at any second whenever the indefinite stop bang is sent out.

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    Hello everybody,

    I was wondering whether anybody knew of a good way to hold off a bang until the right conditions have been met.

    It's kind of hard to explain, but essentially I have a looping patch. The loop repeats over and over again until a random parameter tells it to stop looping. The problem? The bang that stops the loop doesn't consider where it is stopping in the sample. So I have a tablplay~ that is looping, and suddenly it stops and pops/clicks right in the middle of it. The goal is to create a kind of check that only sends a bang when the sample is done playing.

    When a bang is sent at the end of the tabplay~, check whether the spigot object has been opened. If it has, pass through the bang, and stop the playback. If not, WAIT until it has opened, and THEN pass it through. Does anybody have a good idea of doing this?

    This is a simplified version of the looper subpatch. Notice a couple of things.

    1. Select objects sends a 1 which starts the loop
    2. The delay object delays the bang from the end of the tabplay to start the loop all over again (it increases over time actually)
    3. Select object sends a 0 (at some random point (we don't know when)) but the bang will go through only when the spigot is open. So the sample needs to have stopped playing when this happens.

    The tricky part about all of this is that the looper needs to stop IN BETWEEN the start of the next loop, and the end of the sample.

    Help would be tremendously appreciated.

    Screenshot 2016-08-16 23.18.45.png

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    Hello everyone,

    I am trying to find a way around making a bunch of "read -resize" messages and instead just make one where it reads 130 separate files (which by the way are all named cuts-0, cuts-1, cuts-2, etc.)

    This is what that idea looks like:

    Screenshot 2016-05-09 16.16.26.png

    Along with that, I also have 130 tables already set up, and am working on the actual tabplay~ objects that I'm going to use.

    Screenshot 2016-05-09 16.18.54.png

    However, I keep receiving these errors and I don't completely understand why. It obviously won't recognize the "$1" in my previous message. It does however, load only the first table.

    Screenshot 2016-05-09 16.19.26.png

    What do you guys think? Thanks again!

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    @whale-av Thanks for the great info! I'll be sure to look into it.

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    @rjp9 Thanks again! I'll be sure to let you know. :)

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    @rjp9 Oh! My bad! It works! I thought I might have overlooked something. Thanks again!

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    @rjp9 Thanks for your help!

    The patch you provided is really helpul. However, it doesn't actually seem to work with the Wii remote. I sent in a message for the bang (at the top) to receive, but the issue is still the same. The bottom toggle still acts the same way as before.

    Your patch seems to work if you use a mouse to click on that bang. However, when I use the Wii remote and press the A button, the bottom-most toggle activates, and when I release it, it deactivates.

    Screenshot 2015-11-21 13.10.14.png

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    While I'm here...does anybody know a simple method to use PD's toggle using a Wii remote?

    What I mean is that when I press the button A, it sends a message of 1. When I release A, it sends a message of 0. This is problematic because if I use a toggle in PD, it activates as I push A, and deactivates when I release A. I want it to be so that when I push A (sending 1 and then 0), it activate the toggle, and vice versa. This is a similar problem with MIDI that I haven't figured out yet. If you want to use a note on a controller as a start and stop, you get both a 1 and a 0. Any ideas?

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    @whale-av Thanks for the wonderful explanation David!

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    @rjp9 I can't help but feel like the [ignore] object works differently than the code you put up. It just bangs the upper bang without ever letting anything through for some reason.

    Screenshot 2015-11-21 11.33.41.png

    posted in technical issues read more
  • lunacyfringe

    @rjp9 Thanks for this! I'll check it out to see how it works! I never actually heard of the ignore object. I feel like PD always has more and more up its sleeves.

    posted in technical issues read more
Internal error.

Oops! Looks like something went wrong!